Internet Menawarkan Peluang dan Cabaran untuk Remaja: Pelajar SMMTC, UUM Memimpin Inisiatif Kewarganegaraan Digital

UUM ONLINE: Walaupun Internet menyediakan pelbagai peluang untuk pembelajaran, bersosial, dan hiburan, ia juga membawa cabaran yang ketara, terutamanya kepada para remaja. Menyedari cabaran ini, para pelajar dari Pusat Pengajian Teknologi Multimedia dan Komunikasi, Universiti Utara Malaysia (UUM) telah mengambil inisiatif untuk membantu remaja menavigasi landskap digital dengan selamat dan bertanggungjawab menerusi Projek SULAM – “I Am a Mindful Digital Citizen”. Usaha ini diselaraskan oleh pensyarah kanan, Puan Nur Fadziana Faisal Mohamed.

1

Projek SULAM "I Am a Mindful Digital Citizen" ini melibatkan 320 pelajar dari SMK Hosba, dari Tingkatan 1 hingga Tingkatan 3. Pelajar-pelajar ini dididik tentang bagaimana untuk menjadi warganegara digital yang berhemah, bertanggungjawab, dan berpengetahuan. Seramai 81 pelajar UUM dari kursus STIV3053 Perkhidmatan Teknologi Internet (Kumpulan A dan B) bertindak sebagai fasilitator. Mereka menjalankan kempen kesedaran dan memberikan garis panduan kepada pelajar SMK Hosba mengenai pelbagai isu digital seperti buli siber, isu privasi, pemangsa dalam talian, pendedahan kepada kandungan yang tidak sesuai, ketagihan digital, maklumat tidak sahih dan berita palsu, tekanan sosial dan perbandingan, ancaman keselamatan siber, gangguan akademik dan jejak digital.

2

Projek Service Learning (SULAM) "I Am a Mindful Digital Citizen"

Kempen “I Am a Mindful Digital Citizen” direka untuk memperkasakan pelajar sekolah menengah agar dapat mengemudi dunia digital dengan kesedaran dan rasa tanggungjawab. Memupuk komunikasi terbuka, menetapkan batasan yang sihat, dan mengembangkan kemahiran berfikir kritis adalah langkah-langkah penting dalam membantu remaja menghadapi cabaran dunia digital. Memandangkan internet menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian, kempen ini bertujuan untuk menerapkan tabiat digital yang positif yang akan memberi manfaat kepada pelajar sepanjang hayat mereka. Setiap pelajar dibekalkan dengan belon emoji sebagai simbolik kepada warganegara digital. Projek SULAM ini mendapat sokongan penuh daripada pihak pentadbiran sekolah SMK Hosba.

3

Komuniti Sasaran:

Kempen ini khusus disesuaikan untuk golongan remaja di kalangan pelajar sekolah menengah, dengan tujuan untuk membina asas kewarganegaraan digital yang prihatin semasa peringkat perkembangan kritikal mereka.

Aktiviti dan Strategi:

• Bengkel Interaktif: Mengadakan bengkel yang menarik dan bermaklumat di sekolah menengah untuk mengajar pelajar tentang tanggungjawab digital, keselamatan siber, dan tingkah laku dalam talian yang berhati-hati.
  • Sumber Dalam Talian: Memberikan pelajar akses mudah kepada bahan dalam talian seperti artikel, video, dan infografik yang menawarkan tip dan garis panduan praktikal untuk kewarganegaraan digital.
  • Inisiatif Media Sosial: Menggunakan platform media sosial untuk melibatkan pelajar dengan kandungan interaktif, cabaran, kuiz, dan perbincangan yang mengukuhkan mesej kempen.
  • Simulasi dan Permainan: Mereka bentuk simulasi dan permainan yang membantu pelajar belajar sambil bermain, menjadikan proses pembelajaran lebih aktif, menarik, dan interaktif. Kaedah ini membantu pelajar merasai pengalaman dunia sebenar dan memupuk kemahiran penyelesaian masalah. 4

Kesimpulan

Internet memang menyediakan banyak peluang tetapi juga membawa pelbagai cabaran. Inisiatif seperti projek SULAM “I Am a Mindful Digital Citizen” bertujuan untuk membantu remaja memahami dan mengatasi cabaran tersebut dengan lebih baik. Projek ini bukan sahaja memberi impak positif kepada pelajar sekolah menengah tetapi juga memberikan pengalaman berharga kepada pelajar universiti sebagai fasilitator, membolehkan mereka memenuhi tanggungjawab sosial dan pendidikan kepada masyarakat.

Projek ini membuktikan bahawa dengan kerjasama dan pendidikan yang betul, generasi muda boleh dibimbing untuk menjadi warganegara digital yang lebih berhemah, berpengetahuan dan bertanggungjawab.

5

Sumber : UUM Online